Tatravagónka investovala do novej linky, pribudnú pracovné miesta

24.11.2011 Poprad

Poprad 24. novembra (TASR) – Popradská Tatravagónka, a.s., v tomto roku investovala do výstavby novej cisternovej linky približne 4 milióny eur. Hovorkyňa spoločnosti Zuzana Janečková informovala, že na novú výrobnú linku v tomto roku ešte nebudú prijímať nových zamestnancov, v priebehu budúceho roka by tu však mohlo nájsť prácu okolo 100 ľudí z regiónu. \"Táto výroba je vysoko efektívna a núka optimálnu návratnosť investície,\" konštatovala Janečková.
Firma chce takto zúročiť takmer 20-ročné skúsenosti s navrhovaním a výrobou cisternových vagónov a týmto krokom reaguje na narastajúci dopyt po nich. Linka sa vyznačuje modernou technológiou spájania prstencov plášťa metódou otočného hydraulického prstenca. \"Umožňuje tiež súbežnú výrobu troch typov cisternových nádrží s rôznym vonkajším priemerom plášťa. Významným parametrom linky je aj potreba výrobnej plochy, ktorá je o 50 % nižšia voči konkurencii,\" vysvetľuje Janečková. Adaptabilnosť prestavby tejto linky na iný typ cisterny je pritom jeden týždeň. V súčasnosti je zabezpečené dostatočné vyťaženie linky pre rok 2012 výrobou cisternových vagónov pre najväčších operátorov v Európe.
Spoločnosť chce v ďalšom roku pokračovať v investíciách zameraných na optimalizáciu výrobných procesov v oblasti náterových systémov, obrábania a zlepšenia pracovných podmienok pre zamestnancov. \"Výrazný podiel investícií tvoria aj investície do vývoja, výskumu a certifikácie vagónov. V súčasnosti vyvíjame dva typy vagónov pre nemeckých zákazníkov,\" doplnila Janečková. Prvý z nich je určený pre hutnícky priemysel na prepravu zvitkov plechu, druhý je vyvíjaný pre potreby prepravy obilnín. Na medzinárodnej výstave v Moskve tiež predstavili nový cisternový vagón s objemom 137 kubických metrov určený na prepravu ľahkých ropných látok po tratiach s rozchodom 1520 milimetrov.
V popradskej továrni pracuje takmer 1800 zamestnancov, plus ďalších 250 dodávateľov prác. Predpokladaný obrat v tomto roku sa pohybuje na úrovni 198 miliónov eur. Stanovený obchodný plán v roku 2011 počíta s objemom tržieb v celkovej výške 210 miliónov eur, čo predstavuje nárast oproti minulému roku o 2,5 %. \"Pri dosiahnutí plánovaného objemu predaja predpokladáme vytvorenie zisku 10,2 milióna eur pred zdanením, čo predstavuje pokles oproti predchádzajúcemu obdobiu až 33 %,\" vysvetľuje Janečková. Dôvodom je nárast cien vstupných surovín v dôsledku celosvetového nárastu ceny železnej rudy a tiež nepriaznivou situáciu na trhu nákladných vagónov.
 

Vyberte región

mark